pondělí 7. září 2009

Začátek

Takže od začátku: pro ty, co to neví: od září minimálně do Vánoc, spíš do ledna jsem na Erasmu v Plovdivu v Bulharsku...
Z Brna jsem odjížděla v pátek 4.září večer. Na Zvonařce jsem se potkala s dvěma mediky, kteří jeli na stejné místo. Mohlo by se zdát, že se to pro mě zjednodušilo, ale opak je pravdou. Kluci byli vybavení věcmi, které mě ani nenapadlo s sebou vzít, například antibiotika, a radami, které mě poněkud vyděsily, třeba postavit postel do čtyř kbelíků s vodou, aby člověku do peřin v noci nelezli švábi...
Cestou ze Sofie do Plovdivu si s námi začal povídat jeden Bulhar, který uměl trochu česky. Když jsme mu řekli, že jsme studenti a že jedeme do Plovdivu studovat, začal se smát jak najatý a vykřikoval cosi o bláznech a že to "bude špatné, špatné", že jsou všude cikáni, že nás okradou a tak podobně. Jeden z Čechů si začal strkat peníze do boty a druhý začal mocně lokat ze své petky plné sluvovice, načež mě ujistil, že sám by do Bulharska rozhodně nejel.
Nuže, když jsme vysedli, měli jsme se přemístit autobusem číslo 29 ke kolejím. Zeptali jsme se několika Bulharů na jízdní řád, ale všichni se jen smáli a krčili rameny (což je ostatně nejčastější reakce na jakoukoliv organizační otázku). Autobusy tady jezdí jakkoliv. Prostě musíte počkat... a jízdenku koupíte přímo v autobuse u průvodčího, tzv. konduktora, a jízdenka platí pro jakkoliv dlouhou cestu tím konkrétním autobusem - když přesedáte, platíte znova.
Když jsme došli na koleje, celkem rychle jsme dostali klíče od pokojů. Byli jsme první zahraniční studenti, chodby byly skoro prázdné. Do mého pokoje (205) se jde dlouhou bílou chodbou, která končí rozbitým oknem a všude se válí sklo. Když jsem odemkla, zírala jsem do bílého pokoje se dvěma kovovými postelemi, rozbitým stolem, pavučiny všude, skříně zhruba tak z první světové války. Každý neobydlený pokoj působí děsivě, ale tenhle byl extra děsivý. Než jsem stihla začít brečet, zaklepali hoši z Čech, aby mě informovali o tom, že mají plný pokoj švábů, a pozeptali se, jak jsem na tom s hmyzem já. Když jsme žádné šváby nenašli, ujistili mě, že se určitě objeví v noci, a odešli koupit švábozabijácký sprej.
Upřímně, nebyl to jednoduchý start. Zjistila jsem, že nejde zavřít okno, že voda ze záchodu po pláchnutí vytéká do koupelny a že internetový kabel na pokoji je polámaný. Ale asi po půl hodině jsem se zbrchala a vyrazila jsem ven s odhodláním podívat se po okolí a přežít :)
Ovšem u vrátnice jsem narazila na tři právě příchozivší Erasmáky: Belgičanku, se kterou teď bydlím, Francouzku, která s námi prakticky bydlí taky, protože její spolubydlící je Bulharka a neumí slovo anglicky, a italský student sportu Fabio. Od tohohle momentu to začalo být o sto procent lepší, protože když je víc lidí, všechno se řeší líp. Celkem překvapivě nemám žádný problém s angličtinou, občas zamachruju s francouzštinou :D a dnes jsme měli první lekci bulharštiny. Není to úplně stejný jazyk, ale chápu jeho logiku a zvládám v pohodě - narozdíl od Fabia a ostatních neslovanských studentů.
V neděli ráno na kolejích netekla voda, což bylo poněkud překvapivé - a ještě překvapivější bylo, že to nikoho z místních nepřekvapilo. Šla jsem odhodlaně dolů na vrátnici a snažila jsem se přesvědčit vrátného, aby začal mluvit anglicky, ale očividně neuměl ani slovo a říkal akorát "raša, raša".
"Nět vadá," pravila jsem tedy zkoušejíc "raša, raša", ovšem dočkala jsem se jen obligátního úsměvu a pokrčení ramen. Později jsme zjistili, že když je bouřka, voda přestává téct - zřejmě kvůli špatné kanalizaci. Ještě že tu bouřky nejsou každý den :)
Dneska jsme měli malou prohlídku Plovdivu - navzdory všem nepříjemnostem na kolejích a po cestě je to moc pěkné město s krásným historickým centrem, všechno je celkem levné a lidi milí, i když angličtina je pro 99% španělská vesnice.
Nu - tolik k prvním zprávám z Bulharska :)

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

In English, please :)

mIRO

youlinka řekl(a)...

kam ses to vydala, probůh? :-D

Anonymní řekl(a)...

Cau Lindo
Musel jsem se při čtení zasmát. Poravdě jsem ani nečekal, že budeš zařít nad bulharskýma kolejema. PROSTĚ JE TO BALKÁN!
Ve zdraví to tam přežij. Držím palce :)

John

Anonymní řekl(a)...

Lindo, HUSTY! ale musela sem se smat:)
Pavlinka

Andreas Pikaso řekl(a)...

To budeš mít hezký zážitek!! :-D A hlavně, že ti tam jede net, ne?? Ondra

Anonymní řekl(a)...

No, jak jsem šťastná tady v Dánsku....drsná realita. Gábina

Anonymní řekl(a)...

Lindo v bulharsku jde predevsim o intenzitu a hloubku zazitku a to se myslim po tvych prvnich radcich uz naplnuje :) drz se holka! Tve podani me fakt rozesmalo, tesim se na tve dalsi zpravy. pepe

Anonymní řekl(a)...

Holky z Moravy přece přežijou všechno! Drž se, Vlaštovko.
Terezka

Anonymní řekl(a)...

tak to bude pobyt pro otrlé. držím palce, ať vám tam v zimě bouří jen obden ;)

Méďa řekl(a)...

Člveku se ani nechce věřit že něco takového se děje ve vyspělé zemi EU.Každopádně držím palce a přeju více těch příjemných zažitků;)