sobota 12. září 2009

Výletování

Mám velké štěstí, že jsem tady až letos. Protože letos poprvé tady funguje něco jako mezinárodní studentský klub a univerzita se snaží udělat pro nás první poslední (i když stále ještě nevím, kde budu dalších čtyři měsíce bydlet). Díky tomu jsme dneska jeli na krááásný výlet do Údolí růží. Ukázali nám tam nějaká destilační zařízení, dali nám ochutnat marmeládu a vodku - oboje bylo vyrobeno z růží, i když upřímně chutnalo to dost divně, asi jako ztužený parfém a nebylo to nic extra. Pak nás vzali do nějakých thráckých hrobek, které byly ale objeveny jen pár let zpátky, takže kolem všeho bylo lešení, archeologické práce a nic moc jsme neviděli, ale bylo to od nich milé, že nám to chtěli ukázat.
Vrcholem našeho výletování byla návštěva jednoho velmi luxusního hotelu, kde mimo jiného vyrábí víno, viděli jsme veliké kovové sudy a ochutnávali jsme tři vzorky úžasného vína a nějaké sýry a krásná slečna nám vykládala, jak se víno správně pije, jak má vypadat a vonět a tak dále. Bylo to trochu jako bukovanský sklípek v menším vydání. :)
Když jsme u Bukovan - jeden z těch dvou českých hochů je od Kyjova a je opravdu vtipné poslouchat jeho angličtinu s onou nezaměnitelnou jihomoravskou intonací. Ital Fabio zase neustále plete slova, takže pak vznikají úžasné hlášky typu "jsi bota?" namísto "jsi si jistý?", případně "musíme to vysušit" namísto "musíme to zkusit".
Francouzka Elis neumí vyslovit "h" a obecně hodně slov dost komolí, protože ve škole prý vůbec nedělají výslovnost, takže dneska dlouze vykládala o skvělé knize s názvem "achrypotchr" a trvalo dost dlouho, než mi došlo, že mluví o Harrym Potterovi.
Za ten týden, co jsme tady, jsme se docela dobře poznali, víme, kdo je pařmen a kdo spíš ne, hodně mluvíme o našich kulturách, o jazycích, učíme se navzájem různá slova, zejména sprostá, ale je to sranda. :)
Dnes jsem se bavila s Bulhary studujícími češtinu a ptala jsem se jich, proč si vybrali právě tento jazyk. Dostalo se mi následujícíc odpovědi: Česká republika je krásná, vyspělá a vysoce rozvinutá země a je výhodné umět jazyk, kterým nemluví mnoho lidí, což čeština bezesporu je, takže z těchto důvodů studujeme bohemistiku... Nestačila jsem se divit. Ale je zajímavé vědět, jak nás vidí východní země.
Akorát ten internet mi tady pije krev, že nikde moc nefunguje. A mám hroznou chuť na krupičnou kaši, ale nevím vůbec, jestli se to tady dá sehnat, a jestli ano, tak pod jakým jménem.

2 komentáře:

Méďa řekl(a)...

Hej, učůrávám při četní tvých zážitků a poznatků z Plovdivu..

El řekl(a)...

Děkuji, beru to jako kompliment :)