středa 16. září 2009

Chrlení dojmů

Píšu sem tak často, jak jsem dosud nikdy nepsala, ale pořád se na mě hrne spousta nových dojmů a chci vám to zprostředkovat, tak snad vám to nevadí. :)
Dnes jsme místo školy šli na procházku městem. Učitelky nás dovedly nejprve do místní knihovny, která je moc pěkná, a pak na úúúžasný trh, kde kromě veškerého ovoce a zeleniny dostanete taky proso, sezam, různé druhy luštěnin, všemožná semínka v různých obalech (jogurt, čokoláda, těstová krustička...) a další věci včetně květin.
Ten dnešní výlet do víru Plovdivu byl výborný nápad a přišel i v pravý čas, protože včera byl opět večírek, tentokrát u jedné Bulharky doma, jelikož slavila narozeniny; představa obvyklých tří hodin soustředění byla děsivá.
Čeští hoši cílevědomě přivádí povolného Fabia k alkoholismu a myslím, že oni sami od příjezdu sem ještě nevystřízlivěli. Bulharsky umí říct pouze to, že "našata stajata e čista, svetla, južna i mnogo chubava," což znamená, že jejich pokoj je čistý, světlý, jižní a velmi pěkný a je to učivo druhé lekce - hned po pozdravech. Nechápu, proč se každý den drtím těch milion nových slovíček, když jim stačí tahle věta - kluci tím obvykle odzbrojí každého Bulhara (o Bulharkách ani nemluvě) natolik, že další konverzace není třeba, když nepočítám všeslovanské "na zdraví".
Ale dala jsem si vážný závazek a hodlám ho dodržet: nebudu už pít víc než jedno kafe denně. A spánek už nebudu nahrazovat cukrem. Protože jinak byste mě taky nemuseli poznat, až dojedu. :)
Dnes jsem zažila zvláštní setkání. Čekajíc na jednu kamarádku sedla jsem si s pitím na zahrádku u školy. Podle mé koktavé bulharštiny je zřejmé, že nejsem místní, a nějaký chlapík se mě zeptal, odkud jsem. Když jsem mu řekla, že z Čech, celý se rozzářil a pravil, že tam má kořeny a že jeho dědeček je Čech - Brňák. Pak mi oznámil, že se jmenuje příjmením Hašek, a že jestli znám českého spisovatele Haška, tak že je jeho příbuzný. Tím naše konverzace skončila, ale vidím se už teď, jak to budu vykládat svým studentům, až budu jednou velká paní učitelka. :)
Vy, co se sem za mnou chystáte na návštěvu, dovolte mi, abych vás uvedla do místní finanční situace. Měna je bulharský lev, který se skládá ze sto stotinek. Lev má hodnotu cca 14,- Kč. Platit tady kartou není možné skoro nikde, ale vyměnit u nás peníze taky ne, takže nejlepší je vybrat hotovost z bankomatu - pozor, taxa za výběr je dost vysoká. Ceny potravin jsou většinou spíš nižší nebo jak v Česku. Chleba dostanete za cca 80 stotinek, velký jogurt za 1-2 levy, mléko za 1,50 leva, ovoce a zelenina stojí většinou 1-2 leva za kg, oplatky za 0,25-1 lev. Oběd v restauraci vyjde na 4-7 leva, kafe v restauraci 0,50-2 leva, záleží na místě. Každopádně chci naznačit, že vozit sem haldy jídla, nebo dokonce naložené maso, jak jsme vlekli do Kodaně, nemá smysl.
Mimochodem dneska jsem se dozvěděla, že průměrný bulharský plat je cca 500 leva, doktoři mají asi o dvě stě víc, nejvíc (kolem 1000 BL) vydělávají zedníci a řidiči - autodopravci. Učitelé začátečníci mají 250 BL/měsíc, po třiceti letech praxe 430 BL... Opravdu nechápu, kde všichni místní berou peníze na ty cigarety a celodenní sezení v hospodě. Tahle země je fakt zvláštní.

1 komentář:

Méďa řekl(a)...

Třeba své zážitky vydáš knižně až se vrátíš;)