úterý 13. února 2007

Co mi poradil pan Alchymista

Abych dělala čest svému zodiakálnímu znamení, jednou z mých nejvýraznějších vlastností je nerozhodnost. Celkem chápu svého kamaráda, který před několika dny mírně znechuceně konstatoval, že je nejspíš potřeba pokládat mi otázky den předem, než na ně člověk chce slyšet odpověď. Hm. Jenomže já za to opravdu nemůžu, Petře... :o)

V minulém měsíci jsem udělala jedno celkem závažné rozhodnutí a dobrých 14 dnů jsem z toho byla poněkud vykolejená. Bylo to správné? Není to pro mě příliš velké sousto? Neublížím tím někomu? Neměla bych ještě počkat, jak se věci vyvinou?

Z toho všeho přemýšlení a zvažování mě zachvátila nálada špatná a ještě horší, což přímo čiší i z minulého spotu. Nakonec jsem v zoufalství poprosila nadpozemské síly, aby mi bylo sesláno znamení a abych konečně věděla, jestli jsem se rozhodla dobře. Znamení přišlo v podobě úžasné knížky Alchymista:

Stále ještě pochyboval, zda se rozhodl správně. Začínal ale chápat cosi důležitého: rozhodnutí je jenom začátek něčeho. Jakmile se člověk rozhodne, pohrouží se ve skutečnosti do mocného proudu a ten ho unáší na místo, na které v okamžiku rozhodování vůbec nepomyslel.

– Když jsem si umínil jít za svým pokladem, nikdy by mě bylo nenapadlo, že budu pracovat ve sklenářství, – potvrzoval si své úvahy v duchu. – Zrovna tak se mohu rozhodnout pro tuhle karavanu, ale průběh její cesty bude vždy tajemstvím.“ (Paulo Coelho, Alchymista)

Takže se hroužím do mocného proudu a se zatajeným dechem čekám, co všechno mi přinese. Rozhodnutí nebylo dobré nebo špatné, bylo jen začátkem něčeho...

3 komentáře:

youlinka řekl(a)...

le kniha je vážně výborná, už ji čtu podruhé :) když jsme u toho rozhodování - právě jsem podala přihlášku na účasnou školu, na kterou jsem narazila úplnou náhodou v učitelkách dnes při suplované hodině :) bylo to správné rozhodnutí?? :D

El řekl(a)...

Pokud TOBĚ připadá nějaká škola úžasná, tak to se jedná o takový malý zázrak - anebo ses špatně podívala a třeba je to škola až pro bakaláře, nebo se celá studuje v němčině nebo něco podobného :o) Co je to za školu?

youlinka řekl(a)...

V Hradci na pedagogické fakultě - mediální a informační studia - jazyková a literární kultura :) mno nezní to skvěle ? :)