pátek 7. září 2007

Fantazie studeného babího léta

Seděl u lampy a četl noviny. Pršelo. Déšť líbal skla oken a tma se něžně tulila k špinavému městu – večer plný lásky. Jeho silueta zářila v teplém světle lampy do ulice; kdyby kolemjdoucí vyhlédli zpod deštníku, spatřili by starcovy bílé vousy a orlí nos. Noviny v jeho rukou byly datovány 10.října 1985. Co na tom, že nejsou právě čerstvé – zprávy jsou pořád stejné, stále někdo umírá a někdo se rodí; o nic víc než o život a smrt tady neběží.

Bílá hlava mu klesla a upadl do lehké dřímoty. Jako by byl nachystaný hned za víčky, začal se mu v hlavě odvíjet sen, jenž se mu poslední dobou zdál velmi často. Sen složený z událostí jeho života. Dlouhá cesta sněhovou vánicí do školy. Chytání rybek v potoce. Výprask za čtverku z matematiky. Modré Anniny oči a její útlé kotníky. Předávání výučního listu. Dopisy z vojny a na vojnu. Hrdost na první výplatu. Vrčení motorky. Záblesk svatebního prstýnku a útlý Annin prsteníček. Maličký Josífek a maličká rakev. Po matce modrooká Andulka a její oblíbený plyšový medvěd. Stěhování do Brna. Baculatý Honzík. Vůně posekané trávy. Zdobení vánočního stromku...

Prudce trhl hlavou a zvedl opět noviny. Než zase začal číst, napadlo ho, jak je to zvláštní, že se tolik let života dá shrnout do několikavteřinového snu.

1 komentář:

Blanička řekl(a)...

Ach Lindo, snad jen náhoda, ale trefila ses do reálií jednoho života... i jmény.