sobota 24. října 2009

Vychod (z) Evropy

Nejdriv omluva - dnes budu psat bez diakritiky, jelikoz pouzivam pocitac me spolubydlici. Muj notebook je od ctvrtku uspesne zavirovany a zatim si s tim nikdo nevi rady.
Neberte prosim tyto moje zapisky jako stiznosti, ale jako konstatovani, jako postrehy, jako zkusenosti.
Uroven mistniho vzdelavani je neuveritelne nizka. Nebo prinejmensim to, s cim jsem se zatim setkala. Prednaska znamena predcitani z papiru. Ucitel diktuje, studenti si pisi slovo od slova. Kdyz jsem se ptala, proc to delaji takto otrocky, rekli, ze musi, ze jinak by jim to ucitel nediktoval. Co se nadiktuje, to se nauci ke zkousce a hotovka.
Muj uterni seminar z ceske literatury ma trvat devadesat minut. Realita - 25 minut cisteho casu, behem kterych jeden student odkoktal referat (jehoz podstatou byla myslenka, ze nepochopil primarni text) a behem kterych si ucitelka podpirala bradu, koukala z okna a stridave si svlekala a oblekala fialovy kozich.
Dobre na tom je, ze se ucim, jak se to nema delat.
Shodou nahod jsme v to utery probirali, da-li se to tak nazvat, stredovekou ceskou satiru Podkoni a zak, ktera mimo jine hovori o bidnem udelu studentu.
U nas jsou studenti vsemozne podporovana skupina, mame ekonomicke vyhody, financni podpory, rodice jsou na nas pysni; nas socialni status je pomerne vysoky.
Mam pocit, ze tady se to zaseklo v tom stredovekem chapani. Uz od vcerejska jsou mistni zachody v takovem stavu, ze jit na ne je zkouska odvahy a vule nepozvracet se. Uklizecka dojde v pondeli. Jak jen ted zavidim muzum jejich vybaveni a moznost nenapadne curat z okna!
Mozna si myslite, ze turecke zachody jsou tady proste zvyk. Jak ale potom vysvetlit, ze i v te nejzaplivanejsi putyce maji normalni sedaci zachod? A ze ho maji i ucitele ve skole? Pro studenty je ale vsecko dobre.
Dneska jsem byla poprve v menze tady pri Cajce. Da se zvyknout na ulepene tacky, na vychladle jidlo i na podrobene stoly. Ale v tehle menze nemaji noze. Vubec. Doted jsem z toho uplne vykolejena, protoze pouzivat nuz me ucili uz ve skolce spolu se zasadami jako slusne zdravit a nebit spoluzaky. Nekteri studenti maso pizlali vidlickou a pridrzovali lzici, jini proste drzeli flak veproveho v ruce.
Samozrejme muzu (a budu) chodit jist jinam.
Ale jde o princip a o aspon malou dustojnost. A kdyz se dokonce studenti z Ukrajiny divi i usima, neco zrejme bude spatne.

2 komentáře:

Hrušimír řekl(a)...

Ahoj Lindo, tak nevím, kdo z nás dvou má z Balkánu divočejší zážitky. Ber to stále ještě pozitivně, loni, když rusáci zablokovali plyn do evropy, tak celé bulharsko mrzlo. no a první odpojili přívod tepla na koleje. Hlavně tam nic nechytni, s takovou úrovní hygieny ta kuchyň na kolejích musí vypadat!

pavlinka řekl(a)...

Jezismarja! Ja sem u toho cteni jedla...

Ty noze, to zni naprosto neuveritelne...

Fialovej kozich je divnej, to mas pravdu, to nebrat;) tobe by slusel spis modrej;)