čtvrtek 8. října 2009

Despocie byrokratů

Posledních deset dnů bylo trochu náročných, ale dnešním zavedením internetu přímo na můj počítač snad všechny počáteční zabydlovací trable skončily a už to bude jen v pohodě. Doufám.
Zjistila jsem zajímavou věc. Bulhaři, ač sami neuvěřitelní bordeláři a flegmatici, téměř s maniakálním zápalem lpí na vyplňování všemožných formulářů a lejster. Samozřejmě v azbuce. Dnes jsme si zařizovali přístup na net ve škole. Vlastně šlo jen o to, aby nám někdo řekl heslo na wifi. Trvalo to dvě hodiny, vyplňovalo se tisíc dokumentů a opravdu se divím, že po nás nechtěli i fotku. Protože fotku, tu tady chtějí všude. K zapsání na koleje jsme potřebovali tři snímky - a samozřejmě kromě toho taky vyplnit několik dokumentů, z kterých to potom paní přeťukala jedním prstem do počítače, čili tady funguje tak nějak dvojí kartotéka.
A zajímalo by mě, jestli se opravdu potřebujeme registrovat na cizineckou policii. V zákoně je napsané, že ano, ale v kanceláři pro Erasmus nám řekli, že ne. Dánka Siri se na tu policii (ryze poskandinávsku) vypravila hned první týden v září. Teď je druhý týden v říjnu a ona svůj papír pořád nemá. Protože... šla tam prvně s pasem. Řekli jí, že potřebuje papír z kolejí, papír z univerzity, kopii zdravotního průkazu a kopii pasu. Sehnala dokumenty a šla tam podruhé. Řekli jí, že potřebují důkaz, že má dost peněz na existenci v Bulharsku, a že má přinést 1000 leva v hotovosti. Když to důrazně odmítla, řekli, ať donese výpis z účtu. Donesla výpis z účtu. Ale to není bulharsky, řekli. Čísla jsou v azbuce i v latince stejné, řekla ona. Pošleme to do Sofie, tam to za 50 leva přeloží a za dva týdny se stavte. Siri ale odmítla ten papír někam posílat, tak nakonec řekli, že jí ten výpis má podepsat někdo z její univerzity... A ten dokument o registraci stojí 7 leva, ale abyste to mohli zaplatit, musíte zaplatit 2 leva navíc - prostě za to, že vás v kase obslouží. Fakt, že na cizinecké policii nikdo nemluví anglicky, je už jen drobnost.
V této perspektivě se moje připojování k internetu jeví jako legrace (chlápek měl zavolat včera, nezavolal, volala jsem mu dneska, slíbil přijít ve dvě, došel ve čtyři, řekl, že nemá čas a že dojde v šest nebo v osm, že zavolá, nezavolal, došel v půl osmé, celé odpoledne zabité, ale mám net!).
Upřímně jsem tím vším trochu unavená. Bulhaři jezdí na červenou, pronajímají byty načerno, odhazují odpadky, kde je napadne, ztrácí dokumenty (před dvěma dny přijela jedna Polka a nikdo o ní nevěděl a všichni se strašně divili, co tu dělá), ale jakmile nevyplníte jeden papír, je zle. Opravdu nevím, na co potřebují vědět, kolik mám sourozenců a co dělají moji rodiče, a proč to všichni studenti mají odevzdávat na studijním (každý rok znova).
Ale mají tu výborné kafe a když si ho objednáte, nemusíte nic vyplňovat, heuréka!

2 komentáře:

Pekař řekl(a)...

S cizineckou policií je to ve většině zemí EU tak, že se musíš přihlásit, pokud tvůj pobyt přesahuje 3 měsíce. Většina Erasmus studentů (hlavně pokud nechcou v dané zemi najít i brigádu při škole) se na cizineckou policii vykašle, protože i když je ten pobyt o něco delší než 3 měsíce, nikdo to přesně nekontroluje.

El řekl(a)...

No jo. Důvod, proč to řešíme, je Srbsko, kde pasy kontrolují poměrně důkladně.
A dneska ráno nám volali ze školy, že se dozvěděli na policii, že se musíme nahlásit, tak se to teď bude dělat nějak hromadně nebo co. Uvidíme :)