středa 26. května 2010

U čaje

Ačkoliv jsem v únoru měla pocit, že to bude peklo, nakonec to šlo a semestr dopadl víc než dobře. Z tisíckrát prokleté epistemologie jsem dokonce vybojovala áčko, hehe :) U většiny předmětů jsem měla pocit, že mi k něčemu byly, vlastně to byl možná nejzajímavější semestr. Přečetla jsem kilometry textu. Kilometry jsem i napsala. Tímto děkuji svému počítači, že se nezavařil.
Moje spolužačky z PedF státnicují. Je to zvláštní pocit a nemůžu se ubránit myšlenkám, co by bylo, kdybych se tenkrát před dvěma lety rozhodla jinak a nešla na fildu. Jak by řekli literární vědci, buduju ve své hlavě kontrafaktuální historii. Kontrafaktuál je hypotetický přepis určitého bodu v minulosti a dedukce následujících událostí. Co by bylo, kdyby. Na základě srovnání nerealizované a realizované události můžeme vidět hodnotu onoho bodu. Bod může mít rozměr dvou vteřin. Můj život například zásadně ovlivnilo sledování předvolebních klání před minulými volbami. Jednou o tom napíšu knihu. Podobnost událostí, osob a míst bude zcela nenáhodná.
Co se týče letošních voleb, přeju si hrozně moc, aby už bylo po nich. Předvolební kampaně vedené nejen politiky, ale i mnoha mými přáteli a blízkými mě unavují. Každý je nasrán. Každý ví nejlíp, co bych já měla volit. Spektrum příkazů je široké - od zdravé výživy třešněmi po šlukování fajfky. O volební urně se mi dnes i zdálo. Vtipné je, že nasrán bude každý i po volbách, to už tak zkrátka chodí.
No nic, jdu vyrábět obří hlavu a elfí uši. Letos budeme mít tábor ve stylu fantasy :)

3 komentáře:

ivo řekl(a)...

hm, i historik se může lecčemus přiučit... :-)

El řekl(a)...

Možná by tě, Ivošku, mohla zajímat kniha Nialla Fergussona Virtuální dějiny :)

ivo řekl(a)...

asi si to přečtu, sci-fi miluju :-)