úterý 13. května 2008

Z hlavy holubník

Jak se teď učím literaturu a čtu o životních cestách všech těch Šafaříků, Neumannů, Čapků, Šaldů, Kunderů... je strašně suché a nudné drtit se zpaměti, kdo se kde narodil a co napsal a do jakého směru to spadá. Představuju si, jací byli ti spisovatelé jako lidé a jestli znám nějaké jim podobné. Jestli byl třeba S.K.Neumann něco jako Andreas. A jestli F.X.Šalda náhodou nemá něco společného s PP. Jestli Mácha nebyl trochu jako Lukáš a jestli Blanka jde přirovnat k Němcové...

Představuju si, jak museli všichni strašně pařit, a napadá mě, jestli ty párty byly něco jako naše akce na Vrázově nebo s ratolesťákama. Jestli taky znali hru „macháčka“ a kolik holek připravil Karásek ze Lvovic o věneček. A jak moc to myslel Hašek vážně se svou Stranou mírného pokroku. Čemu ti lidi věřili a o čem si mysleli, že je blbost, co snídali a co dělali v neděli odpoledne.

A taky by mě zajímalo, jestli znám nějaké lidi, o kterých se v budoucnu bude učit. No prostě myšlenky úplně jinde, než kde by měly týden před státnicemi být, dejte mi někdo facku... :)

4 komentáře:

Blanička řekl(a)...

Ne, Lindo... nejde!!!! :))))

Anonymní řekl(a)...

Jasne, historie je plna vypitku a uchylu, obzvlast ta literarni! I soucasni zurnaliste a cestinari jsou odvarek tech smazek a proutniku, kteri tu scenu ovladali driv;) Takhle jim to tam u tech statnic rekni:D

Anonymní řekl(a)...

SKN byl podobný mé osobě? NahoĎ v čem :-) Andreas

evisek řekl(a)...

A není zase v dnešní době, které vládne bulvár a v níž se často vytrácí myšlenka ve prospěch informace ze soukromí, skvělý, že o nich nic nevíme?