pondělí 10. března 2008

Gastronomické sci-fi

Měli jste někdy suši? Takové to japonské jídlo, syrová ryba v rýži, to celé zamotané do mořské řasy. Přemýšlela jsem, jak člověka napadne udělat něco takového. A říkala jsem si, jak je fajn, že žiju tady v Čechách, kde máme delikatesy jako vepřoknedlozelo a řízky s bramborovým salátem. Jenomže když se nad tím zamyslíte, tak ono i to vepřoknedlozelo je tak trochu... podivné. Například nechápu, jak někoho mohlo napadnout uvařit knedlík. Uplácat obrovskou bílou šišku z rohlíků a kdovíčeho ještě. A pak to jméno: knedlík, moravsky knedla... mimochodem znám člověka, co se jmenuje Knedla... jmenovat se Linda Knedlová, to bych se asi celou svatební noc prosmála a zbytek života taky :o) (Samozřejmě nic ve zlém, jen mi to prostě přijde veselé...)

Naprostým tajemstvím je pro mě vznik trojobalu. Chápu, že lidi nebavilo trhat kusy syrového mamuta a že pečené maso je mnohem zajímavější. Ale koho napadlo naplácat na to mouku, vejce a strouhanku?

Naopak je celkem zřejmé, jak vznikl kapr na pivě nebo srnčí na víně, kuchařka prostě byla alkoholička a třásla se jí ruka, na tom neshledávám nic zajímavého. Ovšem samotné pivo, to je taky takový malý zázrak. Koho z vás by napadlo vařit chmelové šišky?

A proto: věnujme prosím tichou vzpomínku všem bezejmenným hrdinům, kteří zasvětili své životy dramatickému bádání na poli kulinárie, abychom my mohli spokojeně den co den pomlaskávat.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já znám dokonce jednoho, co se jmenuje Knedlík :-D A já čekal, že jsi měla suši a že nám, chudé spodině ;-) řekneš, jaké to je.. :-D Já také děkuji lidem, co ty pokrmy vymysleli, bez jídla bych se neobešel. Jinak těm co právě jí, dobrou chuť.

Andreas Pikaso


ZDE :-)

El řekl(a)...

Měla jsem suši...
Představ si, že žvýkáš kus syrového lososa, který vydává velmi silné rybí aroma... byl to děsivý oběd, ale tak... mohu říct: měla jsem suši.
A budu ti účtovat poplatky za použití mého bločku jako reklamní plochy ;o) :D

Blanička řekl(a)...

Zrovna jím...není to sushi:) Ale dekuji tem, kteri vymysleli testoviny zkroucene do vretena. Proste genialni.

youlinka řekl(a)...

Taky by tě nebavilo pořád jíst placky z mouky a čehosi..tak experimentovali tak dlouho, až našli něco, co se dalo taky žrát :)

youlinka řekl(a)...

taky jsem měla sushi a žádnej zázrak to teda neni...je to studený a slizký a mně se hnedka zvedl žaludek..fujtajxl