středa 30. dubna 2008

Česky a zběsile

Davová panika skoro jak na Titaniku. Státnice za rohem a na Spolužácích anketa, kolik hodin denně se učíme. Možnosti jsou násobky tří, zatím jsem u b), déčko (nad devět hodin) mi přijde tak trochu sci-fi. Co jsem vám ale chtěla sdělit, je můj dnešní zážitek s jednou prima učebnicí. Chtěla jsem si ověřit něco ohledně adjektiv. Takže hledám ve věcném rejstříku pod A „adjektiva“. Najdu adjektiva a čtu viz jména přídavná. S povzdechem hledám pod J „jména přídavná“. Naleznu kýžený řádek a koukám jako blázen, protože čtu viz přídavná jména/adjektiva. (A Godot přijde zítra.) Takže pod P najdu „přídavná jména/adjektiva“ a za tím odkazy na stránku číslo 78, 86, 87, 88, 160, 178, 195. Ani jedna zvýrazněná jako ta stěžejní. (Možná pozítří.) Alors, otrocky hledám po listech. Samozřejmě jsem to nenašla vůbec nikde, ať žije přehlednost. Naštěstí jsem vybrakovala zlínskou knihovnu a učebnic mám víc, takže mé studium není ohroženo (vida ho, opisného pasíva!)

Ale aspoň jsem si procvičila klení.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

A My milujeme češtinu, pamparampapa...

Blanička řekl(a)...

No Lindo, ne že bych něco podobného nezažívala s lexikologií. Ale už mě přestává bavit převážet všude ty knihy, vybalit to na dvacet minut, a pak to zase deset minut balit. Blééééé.

Anonymní řekl(a)...

tak jsme na tom asi všichni podobně:))..v pokoji to vypadá asi následovně-všude knihy- od PMČ přes Češtinu, řeč a jazyk k Češtině pro učitele- a do toho všechny moje úžasné i méně úžasné zápisky..nu už aby to bylo úspěšně za námi..Jana

Méďa řekl(a)...

Možná by jsi měla přestat používat zapeklité slova jako třeba alors, nebo opisného pasíva. Někteří čtenáři, co si nefrčí v češtině, by je mohli považovat třeba za nadávky vůči nim.;)

John řekl(a)...

Naučit se klít je též umění. A ... (doplň si každý sám)

David Povolný řekl(a)...

kristovanoho, jak se jmenuje tahle prima učebnice, abych se jí případně vyhnul? :) ... jako spravný filďák musím dodat, že nad Příruční mluvnici češtiny není ;)

El řekl(a)...

To Dejv: ta pitomá knížka se jmenuje Čeština, řeč a jazyk, jistě jsi na ni při svých studiích narazil... PMČ se mi tu válí taky, a i na ni občas sesílám hromy a blesky, to si prostě člověk nevybere a nejlíp aby se tak učil ze všeho zaráz...
Takže na fildě frčí PMČ, jo? Dobré vědět ;o)